Skyddsrum och värn

Ett kraftfullt arrangemang

En kraftig vägspärr i betong kunde spärra av vägen i en trång passage mellan berg och sjö. Runt denna etablerades en serie bunkrar, pansarvärnsgarage och värn. På detta sätt var man beredd att möta fienden med pansarvärnskanoner, kulsprutor och granatkastare.

Centralt i Skansen var ett stort bergrum insprängt i berget. Här fanns sovplatser för 50 man. I bergrummet satt också Skansens ledning som via telefonledningar hade kontakt med de olika enheterna och med omvärlden via rikstelefonen. Militära telefonledningar var också dragna över Flåsjön till Tåsjö och Hoting. Det fanns tidvis planer på att använda bergrummet som sjukhus.

Runt bergrummet fanns 6 skyddsrum i betong vardera med sovplats för 6 man. I anslutning till ett av dessa fanns även ett pansarvärnsgarage i betong. Vidare fanns ett pansarvärnsgarage som var sammanbyggt med ett större skyddsrum för 12 man. Intill dessa enheter fanns även ett värn gjutet i betong. Runt samtliga skyddsrum var olika typer av värn arrangerade. Spår av flera sådana stridsställningar syns ännu i terrängen.

Totalt fanns kring Skansen Alanäs inte mindre än 33 olika värn byggda i trä men förtärkta med jord och sten.

Den igenmurade porten till det pansarvärnsgarage som var sammanbyggt med ett skyddsrum för 12 man.

Skriv en kommentar: (Klicka här)

123minsida.se
Bokstäver kvar: 160
OK Skickar...
Se alla kommentarer

| Svar

Senaste kommentarer

13.02 | 10:22

So, where is this fort? At least, I can't find anything on your site to say where it is or how to get there other than it's near Alanäs, which isn't helpful.

...
27.07 | 10:16

Hej Sven-Åke, Trevligt höra av dig. Då är du kanske intresserad läsa boken om din morfar. Mejla i så fall goran.normann@norecon.se så skickar jag mot faktura.

...
27.07 | 00:12

Hej, Jag heter Sven-Åke Armandt och är dotterson till Dräng-Kalle. Min mamma
hette Greta och var äldsta dottern till Kalle och Märta.

...
08.07 | 16:45

Tack för din kommentar! Jag kommer dit inom kort och röjer då. Tyvärr kan vi inte ha kontinuerlig skötsel av Skansen.

...
Du gillar den här sidan